Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BISEL verseny. Patak menti portrék

2017.10.26

Habitat világnap és a Patak menti Portrék – BISEL országos verseny I. fordulójának megvalósítása a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolában

 

 

Az iskolában 2017.szeptember 25-e és október 1-je között zajlott le a BISEL verseny első fordulójának terepi vizsgálata, amely egyben a Habitat világnaphoz is csatlakozott. A felhívásban megfogalmazott cél a folyóvizeink érzékenységének, állapotának és fontosságának megismerése, a vizes élőhelyhez kapcsolódó biológiai sokféleség vizsgálata volt. A BISEL ökológiai állapotfelmérésen alapuló vízminősítési módszer, mely a patakokban, felszíni vizekben található makrogerinctelen élőlények jelenlétével, kidolgozott táblázat alapján osztályozza a vizek állapotát. E módszer népszerűsítése, valamint a tanulók, szülők, helyi lakosok, érintett szakemberek sokrétű bevonása, informálása a környezetvédelem érdekében fontos feladatot jelentett.

Amikor a versenyfelhívásra önkéntes alapon négyen jelentkeztünk a nyolcadikosok közül, már tudtuk, hogy egy komoly projekt részesei lehetünk. A felkészítő pedagógussal, Böszörményi Józsefné Olgi nénivel elkezdtük a célok megfogalmazását, felmértük, hogy helyi szinten milyen lehetőségeink vannak, majd nekiláttunk a szervezésnek. Molcsán Piroska intézményvezető segítségével és támogatásával felvettük a kapcsolatot Moravszki Jánossal, a TIVIZIG helyi és Vécsei Tiborral a TIVIZIG berettyóújfalui szakemberével, akik előadást tartottak folyóinkról, azok jelenlegi állapotáról, a felszíni vizek jelentőségéről. Az önkormányzat üzemében megismerkedtünk a fűzfavessző hasznosításával, a kosárfonással. Az Élőhely világnaphoz kapcsolódó akcióprogram keretében terepi vizsgálatot végeztünk, ehhez társainkat is mozgósítottuk. A közeli vízfolyás, az Ér megismerése és a BISEL vizsgálat végrehajtása során jegyzőkönyveket töltöttünk ki, fényképes beszámolóval együtt elküldtük a versenyt kiíró részére. A projekt minél szélesebb körű megismertetése érdekében az iskola és a település honlapján, valamint a megyei újságban megjelentettük a munkánk eredményét.

Mindezekhez kapcsolódóan szemétszedési akció szervezésével hívtuk fel a figyelmet a környezetünk, így az Ér főcsatorna, Berettyó folyó és ezek környékének tisztaságára, védelmére. Ehhez társulva, a résztvevőkkel szimbolikusan örökbe fogadtunk egy folyószakaszt, együttműködve a település illetékes hatóságával. A folyót övező növényzet, madarak, hüllők, kétéltűek, ízeltlábúak megfigyelése és meghatározása érdekes és kellemes tevékenység volt. Sikerült fotót készíteni egy pihenő vízisiklóról, különböző csigafajokról, szúnyoglárvákról, sáskákról, madarakról. A begyűjtött víz és élőlény minták mikroszkópos vizsgálatánál legérdekesebb felfedezése a békalencsén talált peték voltak. Mi, akik a programokba részt vettünk, valamennyien élménnyel teli tudáshoz jutottunk, tágult környezetvédelmi szemléletünk és gyakorlati ismeretünk.

Így az első forduló után elmondhatjuk, hogy nagyon várjuk a folytatást!   

 

 

 

Pocsaj, 2017. október 5.                                                                                                                           

                             Az Érvölgye csapat tagjai:                                                                                                                                         Aliman Noémi, 

                                                           Bohos Zalán

                                                                         Halász Ildikó

                                                                                          Vince Szilvia